Golf

Karriären

Helen Alfredsson har följande facit så här långt i karriären från tävlingar som registrerats i SpelarProfiler:
22 segrar på 513 tävlingar. För att vinna dessa 22 tävlingar har det krävts en snittscore om 69,53 slag, eller totalt -151 mot par. I snitt per vunnen tävling gick Helen Alfredsson -6,86 i förhållande mot par. Segrarna har varit värda 13 234 513 kr.
Härutöver har det också blivit:
– 20 andraplatser.
– 12 tredjeplatser.
– 101 övriga topp-10-placeringar
– 88 placeringar inom 11-20
– 172 övriga placeringar på rätt sida kvalgränsen
– 98 missade kval
Med 415 klarade kval på 513 starter är kvalprocenten sålunda 81.
Sammantaget har Helen Alfredsson en snittscore om 72,13 slag, eller totalt 350 mot par.

Fakta
Född 1965-04-09
Representerar Gullbringa G&CC
(SWE)
Status Proffs sedan 1989
Huvudtour/flest starter Ladies European Tour och LPGA Tour
Övrigt Medlem Svenska PGA 2011

Källa; Golf.se

Helen Alfredsson är en av våra allra största spelare genom tiderna. Nu avslutar hon karriären. Foto Christer Höglund

Helen tar farväl i helgen

Hon har varit proffs i 24 år och är en av våra största spelare genom tiderna. Men nu lägger Helen Alfredsson klubborna på hyllan. – Det är klart att det känns vemodigt. Den här sporten har ju varit en del av mitt liv så länge, säger hon.

Birdieputten på det sista hålet smet förbi, men paret tryggades.

Därmed får Helen Alfredsson två ronder till på sig att ta farväl av den svenska golfpublik som hon har skänkt så mycket glädje under så lång tid.

För efter 24 år som golfproffs är det nu över.

Helsingborg Open blir hennes sista tävling på svensk mark och hon överväger fortfarande om hon ska spela Evian Masters nästa vecka.

– På ett sätt vore det här den perfekta slutpunkten. Vi har ju kämpat så länge för att få hit en svensk tävling och nu när vi har lyckats så skulle det ju på ett sätt vara härligt att avsluta här. Jag börjar nästan gråta när jag tänker på det, säger hon till Svensk Golf.

Så du har definitivt bestämt dig? – Ja, absolut. Nu blir det inget mer.

Varför har du kommit fram till beslutet? – Jag orkar inte längre. Jag har inte den kraft som behövs. Om det bara vore att spela golf så skulle det ju vara en sak, men det är så mycket annat. Som allt resande. Sedan vill jag göra andra saker också.

Som vadå? – Jag ska börja läsa idrottspsykologi på Bosön och ser fram emot det väldigt mycket. Sedan har jag min egen tävling ”Hjärnslaget” till förmån för alzeimerforskningen. Så skulle jag inte ha något emot att hjälpa till att jobba med den här tävlingen lite och samla in pengar.

Med några hål kvar av fredagens rond såg Alfredsson ut att riskera att missa kvalgränsen. Hon skulle knappast ha råd med ett förlorat slag till – och då började tankarna komma smygande.

– Det är klart att man tänkte på att det skulle kunna ta slut i dag och att det knappast var så jag ville avsluta här hemma, säger hon.

Men en stark slutforcering innebar att hon tog sig i mål tre över par totalt och med ett slag till godo på kvalgränsen.

Nu får hon alltså möjlighet till 36 hål till på Vasatorp TC och hon ser fram emot helgen.

– Det är klart att det är roligt att klara cutten och få känna att man fortfarande hänger med. Det är ju också roligt att lägga av på det viset, när man fortfarande kan slå bollen ganska bra.

Hur känns det innerst inne att veta att en så lång karriär är på väg att ta slut? – Det är klart att det är vemodigt. Men Kent (maken, Nilsson reds anm) har sagt att jag själv kommer att känna att det är dags att lägga av. Och det gör jag nu.

                        Av: Tobias Bergman tobias.bergman@golf.se
Publicerad: 2013-09-06
Källa; Golf.se
 

KRÖNIKA Ge henne det avsked hon förtjänar

En av våra största spelare har bestämt sig för att sluta. En lång, galen och händelserik karriär är över. Jag hoppas att publik och konkurrenter ger Helen Alfredsson det avsked hon förtjänar i helgen.

Toppstriden är tät och spännande; namnen som fightas om segern är de rätta för att skapa den folkfest som vi hade hoppats på. Men låt oss för en sekund rikta blickarna åt ett annat håll, bort från Caroline Hedwall, Anna Nordqvist, Camilla Lennarth, Pernilla Lindberg och tjejer vi definierar som framtid.

Det finns nämligen goda skäl att göra det.

För Helsingborg Open är inte bara en uppvisning av det bästa svensk golf har att erbjuda i dag eller kan vänta sig i morgon, utan också en avskedsföreställning här hemma för en av våra allra största golfprofiler genom tiderna.

Så när Helen Alfredsson vandrar uppför Vasatorps 18:e fairway på söndag borde hon få stående ovationer av publiken och efteråt borde konkurrenter ställa sig på kö för att ge henne en varm kram och ett tack. För det ger perspektiv att tänka tanken att varken damernas Europatour och svensk golfsport inte vore där den befinner sig i dag utan henne – och då talar jag såväl om allra högsta elitnivå som vardagsspelet där hemma på klubben.

När runor ska skrivas eller karriärer summeras ligger både superlativer och överdrifter nära till hands av hänsyn och respekt till den omnämnde.

Men i Alfredssons fall tror jag risken är liten, i synnerhet eftersom mycket av det hon har uträttat ligger långt tillbaka i tiden och är bortglömt.

Om vi bara tittar på meriter så ligger både Annika Sörenstam (långt) och Liselotte Neumann (en liten bit) framför. Men på Gullbringatjejens cv finns både en majorseger, Solheim Cup-vinster och sex titlar på LPGA. En annan pikant detalj i sammanhanget är att om hon fick räkna segrar i tävlingar som räknas som majors i dag så hade antalet titlar i de stora mästerskapen varit fem, eftersom vann Evian tre gånger och British Open vid ett tillfälle innan de fick majorstatus.

Trots de imponerande resultaten tycker jag i första hand att storheten ligger på ett annat plan. Alfredsson har varit en av de där karaktärerna som har gjort golf intressant – och mindre tråkigt i de breda folklagren.

Hon har svurit så publiken rodnat, klubbor har dunkats i marken och hon har gastat och levt rövare.

Men Helen har heller aldrig haft långt till ett befriande skratt eller ett tveksamt skämt. Allt det här har genererat medialt utrymme och gjort henne till en av de sällsynta profiler som en undanskymd damtour så väl har behövt.

Hennes galna sätt passar inte alla och det har gett henne både vänner och fiender inom spelet. Jag vet själv hur det är att försöka snacka med en grinig Helen efter en rond och hur irriterande hennes oförutsägbara lynnighet kan vara, men hellre det eftersom det vid nästa tillfälle sannolikt blir ett samtal med dynamik, spets och substans i stället för citat från mellanmjölkslandet om hur dagen har varit och att bilen går bra.

Att hon nu har bestämt sig för att sluta är varken överraskande eller tråkigt, utan bara den naturliga följden av en lång och slitsam karriär.

Men jag hoppas verkligen att Helens gärning inom golfen fortsätter länge till.

Hennes kunskaper, nätverk och driftighet kan göra henne till en ovärderlig kugge i ett svensk golfmaskineri i framtiden, kanske också i den tävling vi just nu följer.

Först ska hon bara avsluta årets upplaga.

Jag är övertygad om att hon kommer att göra det med den värdighet och klass det anstår en spelare av hennes kaliber även om hon förstås inte kommer att ha något med segerstriden att göra.

Men framförallt önskar jag att promenaden uppför 18:e hålet blir njutbar.

                        Av: Tobias Bergman tobias.bergman@golf.se
Publicerad: 2013-09-06
Källa; Golf.se
 
Läs fler reportage;